EU se přiblížila konečné dohodě o regulaci ratingových agentur

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. března (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se dnes výrazně přiblížila konečné dohodě o regulaci ratingových agentur, které bývají označovány za spoluviníky finanční krize, která přerostla v krizi ekonomickou. Velvyslanci členských států dnes schválili návrh Evropské komise, který do práce agentur přináší významné změny. ČTK to dnes řekl diplomatický zdroj z českého předsednictví.

Ratingové agentury se zabývají hodnocením ekonomický subjektů, ale i například jednotlivých států, a jejich vzájemným porovnáváním z hlediska platební schopnosti. Nová legislativa by je měla mimo jiné přinutit k registraci a firmy by navíc měly spadat pod dozor ve své mateřské zemi.

V současnosti jsou ratingové agentury regulovány spíše na principu "samoregulace", řídí se především podle etického kodexu, který v minulosti vypracovala Mezinárodní organizace komisí pro cenné papíry (IOSCO). Ten však EU nepovažuje za dostačující a odpovídající, proto se rozhodla přikročit k regulaci.

Ratingové agentury, mezi něž patří například světoznámé společnosti Moody's či Standard&Poor's, čelí kritice, že v minulosti podcenily riziko, které se vázalo k obrovským objemům hypotečních úvěrů, jež banky poskytovaly svým klientům. Právě špatné hypotéky stály na začátku finanční krize a finančním ústavům způsobily obrovské ztráty.

Návrh na regulaci ratingových agentur nyní poputuje přímo do Evropské parlamentu. Pokud jej zákonodárci schválí v současné podobě, což je velmi pravděpodobné kvůli blížícím se volbám, budou o něm rozhodovat ještě ministři financí EU. To je ale spíše formalita.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK