Koruna dnes posílila na 27,30 Kč/EUR a 21,74 Kč/USD

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Česká měna dnes výrazně posílila. Vůči evropské měně zpevnila proti předchozímu závěru o více než 50 haléřů k hladině 27,30 Kč/EUR, kde byla po 17:00. Jen o něco méně přidala také k dolaru na 21,74 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Centrální banky v regionu dnes přišly s dalším společným prohlášením, kterým se ohradily proti hodnocení finančních a bankovních systémů v jednotlivých zemích a možnému zpochybnění důvěryhodnosti dohledových orgánů. "Vedle těchto zpráv se na světových trzích drží lepší nálada vůči riziku, což je pro region plus," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory byla dnešní reakce trhů překvapivě výrazná. "Zdá se, že mnozí pochopili, že není možné házet všechny země do jednoho pytle a že se vyplatí rozlišovat. O tom svědčí to, že forint dnes výrazně oslaboval," uvedl. Na trhu se podle něj šíří obavy, že Maďarsko bude potřebovat další pomoc od Mezinárodního měnového fondu. Na trhu se dnes navíc objevovalo doporučení prodávat forinty za české koruny.

Koruně podle Pikory dále pomáhají také spekulace ohledně nákupu korun francouzskou farmaceutickou společností Sanofi-Aventis kvůli zvýšení jejího podílu ve společnosti Zentiva. "Z čistě technického pohledu je však posílení koruny již přehnané," dodal s tím, že podle indexu relativní síly je koruna již takzvaně "překoupená". Dalším důvodem posilování jsou podle Jiřího Škopa z Komerční Banky regionální obchody, kdy investoři spekulují zejména na horší vývoj forintu relativně vůči polskému zlotému a koruně.

Naopak překvapivě malý vliv podle Vlka měly na trh údaje ze Spojených států. Dolar byl během dne pod tlakem kvůli momentálně nižší averzi k riziku. K euru oslabil na 1,2560.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK