Ekonomika USA prý může ve čtvrtletí klesnout až o deset procent

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. března (ČTK) - Americká ekonomika by v prvním čtvrtletí mohla vykázat propad až o deset procent. Uvedli to dnes ekonomové finančního ústavu Deutsche Bank. Opírají se přitom o sérii nepříznivých statistických údajů, které byly zveřejněny od začátku roku. Spojené státy jsou už druhým rokem v recesi.

Ekonomové Joseph LaVorgna a Carl Riccadonna očekávají, že pokles hrubého domácího produktu (HDP) se bude v tomto čtvrtletí pohybovat kolem osmi procent. To by znamenalo, že americká ekonomika je v horším stavu než v závěru loňského roku, kdy vykázala pokles o 6,2 procenta.

"Je zde ale riziko, že pokles bude ještě výraznější. Proto bychom nebyli překvapeni, kdyby se pokles výkonu ekonomiky po revizi blížil deseti procentům," uvedli analytici ve zprávě, z níž cituje agentura Reuters. Oba ekonomové se specializují právě na americkou ekonomiku.

I když maloobchodní tržby za leden překvapivě vzrostly, vývoj v jiných oblastech ukázal na další zhoršení hospodářských podmínek. Slabší jsou například podnikové investice, ale příznivě se nevyvíjí ani tvorba zásob. Zhoršení bylo podle ekonomů patrné už koncem loňského roku.

"Myslíme si, že je zde vysoká pravděpodobnost, že ekonomika bude v tomto čtvrtletí výrazně slabší," uvedli LaVorgna a Riccadonna.

K růstu by se největší ekonomika světa prý mohla vrátit během letošního čtvrtého čtvrtletí, kdy by tempo růstu mohlo dosahovat zhruba jednoho procenta. Ještě na druhé čtvrtletí ekonomové nicméně očekávají pokles HDP v rozsahu 2,8 procenta, ve třetím čtvrtletí by ekonomika podle nich mohla stagnovat.

I když se vezme v úvahu přínos, který by pro ekonomiku měla znamenat podpora ze strany vlády a centrální banky, ani tak není jisté, že ekonomika se ve druhém pololetí vrátí k růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK