HN: Česká pošta loni vykázala zisk ve výši 365 milionů

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Česká pošta vykázala za loňský rok zisk před zdaněním ve výši 365 milionů korun. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny. Loni v prosinci přitom kvůli rizikovým investicím předchozího vedení v Rusku snížil management pošty odhadovaný čistý zisk z původních 504 milionů Kč na 250 milionů korun. V roce 2007 vykázala pošta zisk před zdaněním 795 milionů Kč.

"Opravné položky nemusely být tak vysoké, zisk před zdaněním za rok 2008 je 365 milionů korun," řekl podle HN ředitel pošty Petr Sedláček.

Největší státní zaměstnavatel v zemi čelí obtížnému období, protože firmy letos šetří na zásilkách. Vedení pošty zatím neumí odhadnout, jak se bude hospodaření vyvíjet. "Vzhledem k vývoji ekonomiky je nepravděpodobný růst výnosů standardní poštovní činnosti a spíš v tuto chvíli očekáváme, že skončíme s nulou nebo se ziskem maximálně v řádu desítek či sta milionu korun," uvedl podle HN Sedláček.

Nové vedení pošty teď proto také začíná jednat o letošní situaci s odbory. "Radši bychom udrželi zaměstnanost výměnou za mzdovou zdrženlivost," řekl Sedláček. K odchodům lidí může dojít, protože 70 procent nákladů tvoří osobní náklady. "Cítíme, že přinejmenším na centrále existuje přezaměstnanost," potvrdil pro HN Sedláček.

Pošta také zahájila masivní investice do modernizace svého provozu. První z nových investic, které by měly skončit do dvou let, budou mířit do Prahy a Středočeského kraje. Nová technologie odstraní na poštách mimo jiné tradiční třídění zásilek. "Připravujeme přestavbu a dokompletování technologií na sběrném přepravním uzlu Malešice a zároveň změnu přestavby logistiky doručovacích dep v rámci Prahy a Středočeského kraje," řekl HN ředitel pošty Petr Sedláček s tím, že důsledkem bude zlepšení doručování balíků v těchto dvou regionech.

Sedláček podle deníku neupřesnil celkovou výši těchto investic s poukazem na to, že kvůli dopadům přicházející recese nemá pošta na letošní rok ještě hotový definitivní plán. "Jsme domluveni s dozorčí radou, že teprve po vyhodnocení výsledků hospodaření na leden až březen stanovíme definitivní plán hospodaření na rok 2009," řekl podle HN Sedláček. Zatímco loni v říjnu a v listopadu pošta zaznamenala propady tržeb, v prosinci byly tržby srovnatelné s předloňským rokem. V lednu se však tržby opět propadly, a to o čtyři procenta, píšou Hospodářské noviny.

Česká pošta provozuje 3400 poboček a zaměstnává kolem 37.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK