Americké akcie po pěti dnech poklesu vzrostly

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. března (ČTK) - Akcie velkých amerických firem ve středu přerušily pětidenní pokles a posílily. Zájem investorů o ně vyvolal předpoklad, že Čína i Spojené státy udělají další kroky, aby podpořily svůj hospodářský růst.

Klíčový index Dow Jones stoupl o 149,82 bodu na 6875,84 bodu, tedy o 2,2 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 2,5 procenta na 1353,74 bodu, když si připsal 32,73 bodu.

Celkem měly rostoucí tituly početní převahu nad klesajícími v poměru čtyři ku jedné. Zobchodovaný objem byl průměrný, dosáhl 1,8 miliardy akcií.

Rostoucí ceny komodit vyvolaly zájem o emise průmyslových koncernů včetně gigantů jako Alcoa či Caterpillar. Suroviny šly nahoru díky očekávání, že Čína tento týden představí program vládních výdajů do velkých stavebních projektů, aby podpořila svou ekonomiku.

Ve Washingtonu pak administrativa prezidenta Baracka Obamy předložila podrobnosti návrhu, jak pomoci majitelům domů. Výsledkem mají být nižší měsíční splátky hypoték, napsala agentura AP.

Díky optimismu kolem čínských výdajů rostl i dolar na devizovém trhu. Jeho kurz vůči jenu vzrostl na čtyřměsíční maximum a euro se vůči dolaru dostalo z tříměsíčního minima.

V závěru newyorského obchodování dolar posílil na 99,06 JPY, a za celý den si tak připsal zisk 0,8 procenta. Během dne vzrostl až na 99,49 JPY, nejvýše od 5. listopadu. Kurz eura stoupl o 0,6 procenta na 1,2644 USD, když předtím klesl pod 1,25 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK