Pražská burza změní do tří let obchodní systém, SPAD skončí

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Pražská burza by zhruba do roku 2012 měla přejít na obchodní systém skupiny vídeňské burzy, pod kterou patří od loňského roku. Skončí tím i obchodní systém pro nejlepší akcie SPAD, kde se tvoří drtivá většina obchodů s akciemi na pražské burze. Na dnešním briefingu to uvedli ředitelé vídeňské a pražské burzy Michael Buhl a Petr Koblic.

Obchodování akcií ve SPAD je konkurenční výhodou pražské burzy a brokeři se budou zřejmě bránit jeho zrušení, nicméně tento systém funguje již více než deset let a je zastaralý, dodal Koblic. "SPAD se téměř dožije 15. narozenin. Na burzovní systém je to obdivuhodný výkon," řekl.

Jak Koblic upozornil, o budoucím obchodním systému skupiny vídeňské burzy, která ještě zahrnuje maďarskou a slovinskou burzu, v tuto chvíli není rozhodnuto a bude to předmětem jednání. Dlouhodobou vizí podle Buhla mimo jiné je, aby obchodníci po celém světě mohli obchodovat na všech trzích skupiny za stejných podmínek včetně jednotného vypořádání v eurech.

SPAD vznikl v roce 1998 s cílem podpořit nízkou obchodní aktivitu na pražské burze a zvýšit průhlednost obchodů. Je postaven na aktivním poskytování nákupních a prodejních příkazů takzvaných tvůrců trhu, což jsou sami obchodníci. Ve SPAD se nyní obchoduje 14 akcií včetně energetické skupiny ČEZ, bank nebo operátora Telefónica O2.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK