Průzkum: Velké podniky jsou bankám věrné i přes deset let

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Velké podniky jsou věrné svým bankám. Téměř polovina jich využívá svoji hlavní banku déle než deset let. Sedmdesát procent podniků hodnotí svoji hlavní banku jako vynikající a velmi dobrou a více než čtvrtina jako dobrou. Vyplynulo z to průzkumu agentury Median. Výsledky ČTK poskytla Komerční banka, která výzkum zadala. Dotazování se uskutečnilo loni na podzim, zúčastnilo se 773 respondentů.

Úvěr v loňském roce čerpalo 62 procent dotazovaných velkých a polovina středních firem. S žádostí o úvěr se více než polovina společností obrací výhradně na svou hlavní banku. Klíčovými faktory při rozhodování podniků jsou dosavadní spolupráce, podmínky úvěru a úroková sazba.

Letos podniky úvěrovou politiku bank opakovaně kritizují. Na jedné straně banky vykazují značné zisky, na druhé straně v době globální krize neumožňují podnikům přístup k penězům, uvedl třeba v únoru mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Při výběru finančního ústavu pro konkrétní služby kladou podniky největší důraz na přesnost a spolehlivost provádění bankovních operací, na důvěryhodnost a jistotu uložení peněz. Následuje profesionalita a neměnnost poplatků, sazeb a smluvních podmínek.

K jednoznačně nejvyužívanějším bankovním službám ze strany podniků patří korunový běžný účet. Takřka dvě třetiny podniků mají účet pouze v jedné bance, ovšem podniky s ročními tržbami nad 300 milionů korun již mívají účty ve více peněžních ústavech. V průměru využívá každá z oslovených firem 1,5 bankovního účtu. Osm z deseti podniků využívá služeb internetového bankovnictví.

Velkými byly pro účely průzkumu podniky s ročními tržbami 300 milionů až 1,5 miliardy korun a středními podniky s tržbami 60 do 300 miliónů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK