Bendl navrhne vládě převedení výpravčích pod správu železnic

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Ministr dopravy Petr Bendl předloží vládě materiál, podle kterého se výpravčí a další drážní profese převedou z Českých drah pod Správu železniční dopravní cesty. Jde o další krok v transformaci železnic. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka.

V hantýrce úředníků jde o "převod živé dopravní cesty". Takzvanou mrtvou dopravní cestu, tedy drážní infrastrukturu a péči o ní, převzala SŽDC od drah loni v polovině roku. Živá dopravní cesta zahrnuje výpravčí a další zaměstnance, kteří se starají o železniční provoz. Otázkou zůstává převod nádražních budov a termíny změn.

Bendl předloží materiál vládě o dva měsíce později, než zamýšlel. Po dnešním setkání s drážními odboráři souhlasil s odkladem na květen. "Je potřeba dořešit, aby to neznamenalo ekonomické ohrožení Českých drah," řekl Kupka.

Liberalizace české železnice začala v lednu 2003, kdy vláda rozdělila tehdejší státní organizaci České dráhy na dnešní ČD a.s. a SŽDC. Dalším krokem bylo oddělení nákladní dopravy do samostatné dceřiné společnosti ČD Cargo v prosinci 2007.

Loni v polovině roku převzala od drah péči o koleje SŽDC. Smyslem všech změn je podle navrhovatelů vytvoření rovných podmínek na dráze pro všechny dopravce. Do budoucna se uvažuje také o osamostatnění osobní dopravy ČD do dceřiné společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK