Firmy šetří na cestách manažerů, používají videokonference

06.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - V souvislosti s hospodářskou krizí začaly firmy v rámci snižování nákladů omezovat cesty svých manažerů a například styk s pobočkami nebo s centrálou stále častěji řeší prostřednictvím videokonferencí. Vyplývá to z vyjádření firem i výrobců videokonferenční techniky.

Například společnost CNC, která je jedním z největších dodavatelů videokonferenčních systémů v Česku, zvýšila v prvních dvou měsících letošního roku tržby o 300 procent. "Takzvaná krize nutí společnosti k mnohem efektivnějšímu chování jejich managementu. Tam, kde bylo po mnoho let cestovaní na porady považované za nutný fakt, najednou mnozí vidí, že to jde dělat lépe," uvedl technický ředitel firmy Patrick Korž.

Videokonference v Česku využívají především velké a nadnárodní firmy, ale i tuzemské univerzity nebo některá špičková zdravotnická zařízení. Loni si videokonferenční sadu od CNC nechal nainstalovat i úřad vlády, letos nové tuzemské sídlo Svobodné Evropy v pražském Hagiboru.

"V prvním čtvrtletí roku implementujeme měsíčně více než 20 High Definition videokonferenčních a teleprezenčních řešení, obvykle pokrývajících celou střední Evropu," dodal Korž.

Konferenční hovory a videokonference stále více využívá například skupina Vodafone. "Každý den jsme v kontaktu s několika z desítek světových poboček Vodafonu," uvedl mluvčí Miroslav Čepický. Na pracovní cesty do zahraničí, zejména do anglické centrály Vodafonu, však manažeři z Česka stále pravidelně jezdí. "Jsou totiž případy, kdy osobní kontakt nelze nahradit," vysvětlil.

Cena instalace videokonferenčního systému se pohybuje od zhruba 150.000 korun do několika milionů Kč. Vlastní zařízení nabízejí například firmy HP nebo Cisco, které je zároveň i hojně využívají pro kontakt mezi zaměstnanci. HP například v rámci snižování nákladů buduje ve svých pobočkách tzv. HALO Rooms, prostřednictvím kterých manažeři komunikují na dálku.

Konferenční systémy umožňují spojit zvukem i obrazem několik vzdáleně komunikujících stran v mnohem vyšší kvalitě a bez rušivého zpoždění, které je patrné například u videohovorů z mobilních telefonů či jednoduchých PC kamer. Zařízení jsou určena buď pro osobní komunikaci, nebo jimi jde vybavit i konferenční místnosti nebo velké sály. Roční tržby za videokonferenční zařízení v tuzemsku překročily čtvrt miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK