Finančník Madoff se zřejmě přizná k masivnímu podvodu

06.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Americký finančník Bernard Madoff (70) se zřejmě přizná k masivní defraudaci, která je v jeho případě označována za podvod století. Madoff podle vyšetřovatelů zpronevěřil až 50 miliard dolarů (až 1,1 bilionu Kč) a během příštího týdne by měl stanout před soudem. Vyplývá to z dokumentů, které mají k chystanému soudnímu jednání připraveny vyšetřovatelé.

Prokuratura v dokumentu uvedla, že u soudního jednání předloží informaci, a to na základě Madoffova rozhodnutí vyhnout se návrhu na trestní obžalobu. V případech kriminality takzvaných bílých límečků to zpravidla znamená, že obviněný se k trestnému činu sám přizná. Madoff je v tomto případě jediným obviněným.

Prokuratura má čas už jen do příštího pátku, aby Madoffa buď obžalovala, anebo se s ním dohodla, že se sám přizná. Jednání se uskuteční u soudu na newyorském Manhattanu; jedno státní je podle agentury AP plánováno na úterý, druhé na čtvrtek. Madoffův právní zástupce Daniel Horwitz řekl, že dokument, který byl dnes podán, hovoří sám za sebe. Všeobecně se tedy očekává, že Madoff se k podvodu přizná.

Madoff se už v prosinci přiznal, že dlouhá léta investory podváděl a jeho investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities fungovala na principu pyramidové hry, někdy známé jako letadlo. Podvod funguje tak, že první investoři dostávají zaplaceno z peněz investorů, kteří se připojí až později. Na ty poslední už ale peníze nezbývají.

Madoff se těšil výborné pověsti, kdysi býval i šéfem společnosti Nasdaq Stock market, která je organizátorem významného trhu cenných papírů. Do Madoffovy investiční společnosti vložila peníze řada bohatých a známých lidí, včetně věhlasných nadací. Podle některých odhadů by skutečné ztráty z tohoto podvodu nemusely přesáhnout 17 až 20 miliard dolarů.

Obžaloba má pouze jeden bod, a to podvod s cennými papíry. Pokud bude Madoffovi prokázána vina, mohl by finančník dostat trest odnětí svobody až na 20 let. Vzhledem k tomu, že je mu 70 let, může to pro něj znamenat trest doživotí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK