Slovenská vláda chce pomoci hutím U.S.Steel, musí ale jednat s EU

07.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prešov 7. března (ČTK) - Slovenská vláda hodlá podpořit jednoho z největších zaměstnavatelů v zemi, hutnickou společnost U.S. Steel Košice, příspěvkem na povinné odvody za zaměstnance. Potřebuje však přesvědčit Evropskou unii, že by to nebyla neoprávněná státní pomoc. Novinářům to dnes po setkání s vedením firmy řekl premiér Robert Fico. Hutnická a ocelářská společnost omezila výrobu kvůli hospodářské krizi.

"Hledáme řešení i v Bruselu..., aby mechanismus podpory státu při sociálních a zdravotní odvodech byl aplikovatelný i na společnost U.S. Steel," řekl Fico. Premiér nicméně neupřesnil, jakou sumou by stát mohl U.S. Steel podpořit.

Ocelářskému koncernu by též podle Fica mohlo pomoct dočasné uvolnění peněz, které větší firmy musejí vázat na účtech pro potřeby životního prostředí. Po odkladu této povinnosti by U.S. Steel mohl využít deset až 15 milionů eur (zhruba 276 až 413 milionů Kč).

Proplacení povinných odvodů, které firmy platí za zaměstnance zdravotním pojišťovnám a Sociální pojišťovně, umožnila změna zákona, kterou minulý měsíc schválil parlament v rámci balíčku opatření proti dopadům hospodářské krize. Stát může touto formou podpořit firmy, které se kvůli krizi dostanou do těžkostí, nepropustí ale zaměstnance. Na odvody může stát přispívat maximálně po dobu 60 dnů v roce.

U.S. Steel začátkem února zkrátil pracovní týden o jeden den, zaměstnanci za něj měli dostat 60 procent mzdy. Kromě toho podle některých médií plánuje mírně snížit počet technicko-hospodářských pracovníků, U.S. Steel však upozorňoval, že by se nejednalo o hromadné propouštění. Pracovníkům by podnik nabídl odstupné nebo možnost přeškolení.

Prezident U.S. Steel George Babcoke dnes nedokázal říct, kdy by se firma mohla vrátit k plné výrobě. "Pokud budeme teď plánovat účinně, po určité době se to jistě zlepší, ale zatím nedokážu říct, kdy to bude," poznamenal. "Rok 2009 bude pro nás velmi těžký," dodal. U.S. Steel na východním Slovensku zaměstnává 13.800 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK