Analytici: Ekonomika rostla na konci roku 2008 asi pomaleji

08.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loni rostla podle analytiků oslovených ČTK zřejmě pomaleji, než uvedl v únoru v rychlém odhadu Český statistický úřad. Podle úřadu v posledním čtvrtletí stoupla ekonomika meziročně o jedno procento, analytici se ovšem domnívají, že středeční upřesnění přinese zpomalení růstu k 0,4 až 0,5 procenta. Růst HDP za celý rok ve výši 3,5 procenta by se podle nich výrazněji měnit neměl.

Údaje o struktuře ekonomického růstu za loňské čtvrté čtvrtletí zveřejní ČSÚ 11. března. Mezičtvrtletně ekonomika podle rychlých informací dokonce klesla o 0,6 procenta.

"V Maďarsku i na Slovensku byly udělány revize čtvrtého kvartálu proti bleskovým odhadům směrem dolů a také všechny tuzemské indikátory ohledně ekonomické aktivity naznačují prudší pokles dynamiky HDP. V celoročním růstu HDP se patrně vejdeme do intervalu 3,2 až 3,6 procenta. Za samotný čtvrtý kvartál může být meziroční očištěný růst kolem 0,5 procenta," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

I podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské nelze vyloučit radikálnější revizi. "Vzhledem k výsledkům průmyslu,vývozu a maloobchodu v posledním čtvrtletí 2008 nevylučuji daleko výraznější revizi růstu HDP z jednoho procenta pod 0,5 procenta," uvedla. Stejný odhad má i analytik Next Finance Vladimír Pikora.

V dosavadní historii zveřejňování rychlých odhadů HDP nebyly odchylky od finálních dat zpravidla nijak rozsáhlé s výjimkou třetího čtvrtletí loni, upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek. I ve čtvrtém čtvrtletí existuje podle něj řada rizik, která by mohla snížit růst pod hodnotu uvedenou v rychlém odhadu. "Zatímco data o zahraničním obchodu známe, neznámé se skrývají zejména v investicích a zásobách," dodal. Analytik ČSOB Petr Dufek očekává slábnoucí spotřebu domácností, propad exportu i investic.

Podle odhadů České národní banky, ministerstva financí, ale i ekonomů bude kvůli finanční krizi ekonomika letos zpomalovat. Česká národní banka letos očekává pokles hrubého domácího produktu o 0,3 procenta. Podle ministerstva financí letos HDP poroste o 1,4 procenta. Analytici většinou letos očekávají pokles ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK