NERV má opět deset členů, radu doplnil Petr Zahradník

08.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Novým členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) se stal odborník na evropskou politiku Petr Zahradník z České spořitelny. Rada tak bude mít znovu deset členů. ČTK to dnes po skončení jednání rady řekl její člen Tomáš Sedláček. Dnešní zasedání se věnovalo hlavně přípravě na summit největších ekonomik světa G20 a finančním regulacím, podle vyjádření členů rady se probíraly hlavně technické záležitosti.

NERV se zabývala například návrhy na regulaci finančních trhů z dílny expertní skupiny, kterou vedl bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Jacques de Larosier. "Je to dobrý materiál a je z něj možné vyjít," řekl člen rady Pavel Kohout s tím, že by se měl návrh upravit o některé záležitosti technického charakteru.

Larosierova skupina mimo jiné navrhla, aby v Evropské unii vznikly dva nové celoevropské úřady pro dohled nad finančním sektorem. Jeden by měl být jakousi sítí národních regulátorů a druhý by měl posuzovat systémová rizika ve finančním systému a v případě potřeby varovat před případným kolapsem.

Podle Sedláčka bude Česko na summitu G20 prosazovat společný postup zemí proti krizi. Setkání zástupců 20 nejdůležitějších vyspělých i rozvojových ekonomik světa se uskuteční v Londýně 2. dubna. Přední politici včetně nového amerického prezidenta Baracka Obamy se budou zabývat dopady globální hospodářské krize, mimo jiné také právě možnostmi regulace bankovních a finančních trhů. Česká republika se setkání zúčastní jako předsednická země Evropské unie.

NERV doposud pomohla navrhnout vládní balík protikrizových opatření. Většinu navržených opatření na podporu domácí ekonomiky již vláda schválila a prosadila ve sněmovně. Návrhy proti krizi podle Kohouta úkoly ekonomické rady nekončí a její členové se budou scházet i nadále. "Panu premiérovi a dalším členům vlády budeme k dispozici do konce českého předsednictví," dodal Sedláček.

Členy NERV po nedávném odchodu předsedy představenstva a generálního ředitele české pobočky UniCredit Bank Jiřího Kunerta i nadále kromě Sedláčka a Kohouta zůstávají Vladimír Dlouhý, Martin Jahn, Michal Mejstřík, Jiří Schwarz, Jiří Weigl, Jiří Rusnok a Miroslav Zámečník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK