Inflace v únoru klesla na dvě procenta

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na dvě procenta z lednových 2,2 procenta. Jde tak o nejnižší růst cen od března 2007, informoval dnes Český statistický úřad. Meziměsíčně inflace stoupla o 0,1 procenta, když po sedmi měsících poklesu zdražily pohonné hmoty.

"Dramatický pokles inflace posledních měsíců je již za námi, nyní nás čeká již jenom umírněné snižování inflačních tlaků, domácí spotřebitelská poptávka zůstává slabá. Deflačním tendencím by ovšem měla zabránit slabá koruna," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Inflace je podle něj výše, než očekává Česká národní banka. "Vyšší inflace a slabší koruna jsou faktory, které podle našeho názoru povedou k tomu, že ČNB již úrokové sazby snižovat nebude navzdory tomu, že se inflace v první polovině letošního roku může ještě o něco snížit," odhadl Vejmělek.

Ceny pohonných hmot v únoru meziměsíčně stouply o 5,6 procenta, z toho ceny benzinu Natural 95 o 6,8 procenta. Meziměsíčně byly dražší rovněž dovolené. V meziročním srovnání ale ceny pohonných hmot klesly, a to o 19,3 procenta.

V meziročním srovnání klesly o 11,9 procenta rovněž ceny automobilů. Nižší než loni byly rovněž ceny potravin, například máslo zlevnilo o 23,4 procenta nebo mléko o 13 procent. Pokračovalo rovněž zlevňování oděvů, spotřebičů pro domácnosti či fotoaparátů.

Naopak meziroční růst cen statistici zaznamenali především u položek souvisejících s bydlením. Ceny vodného stouply meziročně o 9,2 procenta, stočného o 8,9 procenta a tepla a teplé vody o 8,1 procenta. Ceny zemního plynu vzrostly o 24,3 procenta, elektřiny o 11,6 procenta. Rostlo i nájemné a ceny tabákových výrobků.

Na rozdíl od loňského roku pak na růst inflace přestaly mít vliv poplatky ve zdravotnictví. "V oddíle zdraví se cenový vývoj změnil z růstu v pokles vlivem snížení výdajů na regulační poplatky," upozornili statistici. Zdravotnické poplatky se projevily ve vývoji cen i v meziměsíčním srovnání, když domácnostem klesly výdaje na zdravotnické poplatky díky hrazení těchto plateb krajskými úřady.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v lednu 1,7 procenta, což je o 0,5 procentního bodu méně než v prosinci. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 9,7 procenta), nejméně v Lucembursku (nula procent). Na Slovensku zpomalil cenový růst v lednu na 2,7 procenta.

Podle předběžných výpočtů vzrostl v Česku meziměsíčně harmonizovaný index spotřebitelských cen v únoru o 0,1 procenta, meziročně zpomalil na 1,3 procenta. Bleskový odhad Eurostat pro eurozónu byl 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK