Nálada investorů v eurozóně klesla na rekordní minimum

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. března (ČTK) - Nálada investorů v zemích eurozóny se v březnu propadla na rekordní minimum. Výzkumná skupina Sentix dnes oznámila, že její index nálady investorů se snížil na minus 42,7 bodu z únorových minus 36,1 bodu.

Sentix začal sestavovat index před více než šesti lety. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení indexu pouze na minus 38 bodů.

"Nedostatek nápadů a akcí úředníků na této i druhé straně Atlantiku stále více znervózňuje investory," uvádí se v prohlášení Sentixu. "Kromě toho si investoři všimli prudkého zhoršení ekonomické situace ve východní Evropě," dodal Sentix. Index pro východní Evropu se snížil na minus 52 bodů z předchozích minus 39,8 bodu.

Průzkum se uskutečnil mezi 5. a 7. březnem a je založen na odpovědích 900 investorů. Index hodnocení současných podmínek se snížil na minus 59,75 bodu z únorových minus 52,25 bodu. Ukazatel očekávání klesl na minus 23,50 bodu z minus 18,25 bodu.

Evropský statistický úřad Eurostat minulý týden uvedl, že hrubý domácí produkt eurozóny klesl v posledním čtvrtletí roku 2008 meziročně o 1,3 procenta. Proti předcházejícímu čtvrtletí loňského roku klesla ekonomika eurozóny o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK