Merck koupí farmaceutickou firmu Schering-Plough

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Farmaceutická společnost Merck & Co. koupí konkurenční firmu Schering-Plough Corp. za 41,1 miliardy dolarů (899,2 miliardy Kč). Nová firma, která spojením vznikne, by podle dnešního prohlášení měla nést jméno Merck.

Dohoda je v letošním roce již druhou velkou fúzí ve farmaceutickém průmyslu, který na rozdíl od jiných odvětví postižených krizí vyniká dostatkem hotovosti. Koncem ledna americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že převezme zhruba za 68 miliard dolarů konkurenční Wyeth.

Obě společnosti již v současnosti provozují společný podnik. Akcionáři Schering-Plough obdrží za jednu svoji akcii 10,50 dolaru v hotovosti a něco přes půl akcie Mercku. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií to představuje pro akcionáře zisk 34 procent. Současný ředitel Mercku Richard Clarke povede i novou společnost, napsaly agentury AP a Reuters.

Merck je osmý největší výrobce léčiv na světě. V posledním čtvrtletí loňského roku společnost vykázala zisk 1,64 miliardy dolarů ve srovnání se ztrátou 1,63 miliardy USD ve stejném období předchozího roku. Předloňskou čtvrtletní ztrátu firmě způsobily náklady 4,85 miliardy dolarů kvůli stažení preparátu Vioxx z prodeje. Tržby podniku v posledním loňském čtvrtletí klesly o tři procenta na šest miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK