KP se patrně podaří prodat, zájem je o všechny výrobní závody

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Karlovy Vary 9. března (ČTK) - Krachující firmu Karlovarský porcelán (KP) se patrně podaří prodat. Věřitelský výbor se dnes seznámil s nabídkami podloženými konkrétními částkami a insolvenční správce KP Tomáš Čermín ČTK řekl, že je nyní zájem prakticky o všechny výrobní závody největší tuzemské porcelánky. Návrhy podrobně vyhodnotí věřitelský výbor zhruba do týdne a poté by mohl rozhodnout o nových vlastnících.

O odkoupení KP jako celku nebo jednotlivých výrobních závodů se zajímalo v prvním nabídkovém kole zhruba deset subjektů. Své nabídky měly poté upřesnit o konkrétní sumu a z té složit jistinu deset procent. Kolik se jich zúčastnilo druhého kola, Čermín neupřesnil. Uvedl jen, že jich bylo poměrně dost. "Věřitelský výbor obdržel nabídky nejen na jednotlivé závody, ale i na KP jako celek," poznamenal Čermín.

Jak dále uvedl, o některý ze závodů se uchází i více zájemců, jiný chce třeba jen jeden. V jaké výši se nabízené částky pohybovaly a kdo je hodlá zaplatit, je v současnosti důvěrná informace. Věřitelský výbor se nyní bude nabídkami mnohem podrobněji zabývat a sejde se v Praze opět v pondělí 16. března. "To už by mohl rozhodnout, jaké z návrhů na odkoupení KP by mohl akceptovat," konstatoval Čermín.

Na rozhodnutí věřitelského výboru čeká téměř 1100 zaměstnanců KP, kteří dostali výpovědi a mají skončit 31. března. Generální ředitel KP Vlastimil Argman uvedl, že firmu může zachránit jen to, že ji někdo koupí. Provoz se jinak koncem března zastaví. "Podařil se nám nadlidský výkon, a to udržet všechny závody v chodu se zajištěnými zakázkami. Za to patří dík především lidem, kteří neodešli," podotkl Argman.

Skupina Bohemia Crystalex Trading a majetkově spjatá Porcela Plus byly ještě v polovině loňského roku největším výrobcem užitkového skla a porcelánu v Česku. Dohromady zaměstnávaly kolem 7000 lidí. Skupina, která bankám dluží kolem čtyř miliard korun, je od loňského září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. V provozu už zůstal jen Karlovarský porcelán a Sklárny Kavalier v Sázavě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK