Vláda schválila změny u osvobození od ekologických daní

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Vláda na svém dnešním jednání schválila návrh ministerstva financí, kterým se zpřesňuje možnost osvobození od ekologických daní. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Mirek Topolánek. Změny jsou součástí novely zákona o stabilizaci veřejných financí. Cílem normy je podle MF zamezit nejednoznačnému výkladu zákona.

Podle informací ministerstva životního prostředí jsou nejdůležitějšími změnami osvobození od daně ze zemního plynu a pevných paliv u kombinované výroby elektřiny a tepla, tzv. kogenerace. Dosud osvobození bylo možné jen, pokud bylo teplo dodáváno domácnostem, novela navrhuje osvobození od daně bez podmínek.

U osvobození domácností a domovních kotelen od daně ze zemního plynu novela zrušila definici domovní kotelny a osvobození od daně je nově omezeno výkonem kotelny a tím, že teplo musí být dodáváno domácnostem.

Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, který upravuje také energetické daně, je účinný od loňského roku. MF původní obecnější formulace v zákoně odůvodňuje hladkým náběhem nově zavedených ekologických daní. "Po získání nezbytných praktických zkušeností s fungováním energetických daní jak ze strany správce daně, tak ze strany daňových subjektů, byly identifikovány ty oblasti, které jsou pro praktickou aplikaci příliš obecné nebo technicky nepřesné," uvedlo MF s tím, že navrhované změny jsou především technické a pouze zpřesňují již zákonem stanovená pravidla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK