Průzkum: V podnicích vládne skepse, optimistická desetina z nich

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Podnikatelé při současném vývoji hospodářské situace ztrácejí optimismus. Počet podniků očekávajících příznivý hospodářský vývoj klesl od září 2008 do února 2009 ze 43 procent na deset procent. Naopak podíl pesimistů vzrostl ze 17 procent na téměř 62 procent. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory, který porovnává názory více než tisícovky podniků z loňského září a letošního února.

Pesimističtější postoj zaujímají v porovnání se sektorem služeb výrobní podniky. Výrazný pokles optimismu vyjádřily všechny skupiny podnikatelských subjektů. Zdá se nicméně, že tento posun v hodnocení celkové situace pro rok 2009 se nejvýrazněji projevuje u středních podnikatelů, uvedla komora.

Mezi podniky výrazně převládá názor, že v tomto roce se výrazně zhorší vliv vývoje cen na výsledky jejich hospodaření. Zatímco podíl podnikatelů, kteří předpokládají, že v roce 2009 se budou nepříznivě vyvíjet relace cen jejich výstupů a vstupů, činí podle posledního průzkumu 47 procent, naději na zlepšení situace v tomto ohledu vyjadřuje jen šest procent podnikatelů.

Reálným odrazem situace na trzích zboží a služeb je odhad celkového obratu firem. Od září 2008 do února 2009 české firmy výrazně přehodnotily odbytové možnosti. Počet optimisticky naladěných podnikatelů klesl ze 47 procent na osm procent. Počet podnikatelů, kteří očekávají pokles svého celkového obratu, naopak vzrostl z 15 na téměř 70 procent.

Většina společností zaznamenala počátkem února 2009 pokles zakázek. Nepříznivá situace ve vývoji zakázek se projevila u 65 procent podnikatelů. Podíl podnikatelů, kteří zaznamenali zlepšení stavu, představoval pouhých sedm procent.

Snížení prodejů do tuzemska předpokládá v únoru 2009 v porovnání s údaji ze září 2008 podstatně více firem. Podíl podnikatelů očekávajících snížení svých prodejů na domácím trhu vzrostl ze zhruba 20 procent na téměř 70 procent, zatímco podíl podnikatelů očekávajících v roce 2009 naopak zvýšení svých prodejů v tuzemsku poklesl ze 40 procent na asi osm procent.

Podíl podnikatelů, kteří očekávají pokles svých exportních prodejů, se v únoru 2009 zvýšil proti očekáváním ze září 2008 z 18 procent na 52 procent. Současně klesl podíl podnikatelů očekávajících zvýšení svého exportu ze 42 procent na devět procent.

Stoupající obavy z nepříznivého vývoje konjunktury na domácím trhu i na zahraničních trzích přivádí podniky k revizi úvah o vývoji počtu svých zaměstnanců. Pokles počtu zaměstnanců by se měl podle letošního únorového průzkumu projevit u 45 procent podnikatelů, když v září 2008 to bylo 17 procent. Počet podnikatelů, kteří naopak očekávali růst počtu svých zaměstnanců, na druhé straně klesl z 29 na sedm procent.

Očekávaný vývoj firemních investic v roce 2009 velmi citlivě reaguje na zostření příznaků ekonomické krize a prohlubující se nejistotu ekonomického vývoje v dalším období. Důkazem toho je zvýšení podílu firem očekávajících snížení rozsahu svých investic z 24 procent v září 2008 na 70 procent v únoru 2009. I v případě investic vyúsťují výsledky průzkumu v závěr, že výraznější pokles postihne ekonomické aktivity středních či velkých podniků. V únoru očekávalo pokles objemu investic 66 procent drobných podnikatelů, 71 procent malých podnikatelů a 82 procent středních podnikatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK