Asociace: Kampeličkám klesl loni zisk o desetinu na 74 milionů Kč

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Družstevní záložny sdružené v Asociaci družstevních záložen vykázaly za rok 2008 zisk 74 milionů Kč, což bylo o desetinu méně než předloni. Objem vkladů vzrostl o 46 procent na 10,14 miliardy korun, počet členů o polovinu na více než 31.000. Asociace o tom dnes informovala ČTK.

V objemu vkladů kampeličky přes nárůst stále zaostávají za ostatními finančními sektory. V podílových fondech měli Češi na konci roku uloženo 244 miliard, v penzijních fondech 186 miliard korun a v bankách přes bilion korun.

"Nárůsty vkladů i počtu členů jsou o to cennější, že jsme je zaznamenali za současného stavu vnějšího prostředí. Jenom v průběhu čtvrtého čtvrtletí se zvýšil objem spravovaných vkladů, které svěřili družstevním záložnám jejich členové, o více než 1,9 miliardy Kč. Nárůst objemu vkladů samozřejmě primárně souvisí s dynamikou nárůstu počtu našich členů," uvedl předseda prezidia Asociace družstevních záložen Petr Marsa.

Nižší zisk podle něj přímo nesouvisí se stavem ekonomiky. Meziroční nárůst vytvářených opravných položek k pohledávkám činí 12 procent, a to pří nárůstu objemu úvěrového portfolia o téměř třetinu. "Důvodem pro tento pokles ziskovosti o deset procent je tak spíše standardní prodlení při umisťování zdrojů z vkladů, primárně ukládaných u bank, do výnosově výhodnějších úvěrových produktů," dodal.

Bilanční suma družstevních záložen, které jsou členy asociace, se meziročně zvýšila o 39 procent na 11,85 miliardy Kč. Čistý výnos z úroků se blížil 400 milionů Kč, což představuje meziroční nárůst o více než 44 procent. Kapitál členských záložen dosáhl koncem roku 1,252 miliardy Kč, tedy meziročně téměř o pětinu více. "Hodnota kapitálu převyšuje o více než 100 procent kapitálové požadavky," podotkl Marsa.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let transformoval a vklady klientů kampeliček rostou od roku 2002. Koncem 90. let se z kampeliček ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů. Odborníci míní, že družstevní záložny jsou nyní legitimní a pevnou součástí českého finančního trhu. Družstevní záložny musí nyní dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK