Koruna mírně posílila na 27,56 Kč/EUR, k dolaru naopak oslabila

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Česká měna v závěru dnešního obchodování vůči euru mírně posílila. Krátce po 17:00 se obchodovala na 27,56 Kč/EUR. K dolaru naopak koruna ve srovnání s pátečním závěrem oslabila zhruba o deset haléřů na 21,85 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka ranní data z české ekonomiky sice nic dobrého nepřinesla, ale jejich vliv na korunu nebyl velký a dlouho netrval. Podobně i další slovní intervence z Maďarska a Polska podle něj pomohly měnám v našem regionu jen přechodně. "Vývoj koruny se během dne obešel bez výrazných výkyvů. Trhy ve světě dnes koruně příliš neukazovaly, kam se vydat, jelikož samy hledají směr," mínil Vlk.

Oznámené ekonomické statistiky podle Jana Vejmělka z investičního bankovnictví Komerční banky potvrdily, že česká ekonomika se nachází v recesní fázi svého hospodářského cyklu. "Exporty v lednu propadly téměř o čtvrtinu, únorová míra nezaměstnanosti prudce vzrostla a překonala i náš nejpesimističtější odhad na trhu," doplnil.

Podle dnes zveřejněných údajů zpomalil meziroční růst spotřebitelských cen v únoru na dvě procenta a míra nezaměstnanosti vzrostla na 7,4 procenta. Průměrná mzda loni v Česku vzrostla o 1848 korun na 23.542 Kč a byla tak proti předchozímu roku vyšší o 8,5 procenta.

Oslabení koruny proti dolaru podle Vejmělka vyvolal opětovný vzestup rizikové averze a posilování americké měny na světových trzích. "Zatímco ráno se kurz ještě krátce dostal pod 21,60 Kč/USD, po poledni se již kurz dostal na dosah úrovni 22,10 Kč/USD," dodal Vejmělek.

Americký dolar k euru podle Vlka až do odpoledne pokračoval v posilování, nakonec se však vrátil k rannímu kurzu. "Žádné podstatné události trh neovlivňovaly, pohyby kurzu spíše sledovaly proměnlivý vztah investorů k riziku," doplnil. Eurodolar se krátce po 17:00 pohybuje v blízkosti ranní úrovně na 1,2635 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK