Více než dvěma třetinám tuzemských firem klesl počet zakázek

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Sedmdesáti procentům firem v Česku ubylo zakázek. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory, který porovnává názory více než tisícovky podniků z loňského září a letošního února. Letošní rok tak podle komory bude pro mnoho z nich bojem o přežití.

"Podniky vnímají současnou hospodářskou situaci jako skutečně velmi vážnou až téměř katastrofální a jen doufají, že tato krize odejde tak rychle, jak přišla, protože chybějící objednávky jim nikdo nenahradí," uvedl prezident HK ČR Petr Kužel.

Nezaměstnanost v ČR v únoru vzrostla na 7,4 procenta z lednových 6,8 procenta, což byl nejvyšší únorový přírůstek v historii. Předčila tak i odhady analytiků, kteří v průměru očekávali zvýšení na 6,9 až 7,1 procenta. Pondělní čísla ministerstva práce a sociálních věcí podle analytiků ukazují, že na trh práce tvrdě dopadá ekonomická recese. Pracovní místa zanikají hlavně v krizí silně zasaženém průmyslu, kde jich dříve naopak nejvíce přibývalo. Ekonomové odhadují, že na konci roku překročí míra nezaměstnanosti osm procent.

Podle Kužela je situace, ve které se nyní nachází český průmysl, ve srovnání s loňským zářím výrazně odlišná a všechny důležité ukazatele se z plusových hodnot výrazně propadly do záporných. Jak rychle se podaří trend propadu průmyslové výroby otočit, bude záležet jak na dopadech vybraných vládních protikrizových opatření, tak i na vývoji hospodářství v okolních zemích, především vývoji německé ekonomiky, konstatoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK