EU se dohodla na snížené DPH, v ČR by mohlo jít o restaurace

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. března (zpravodaj ČTK) - Ministři financí zemí Evropské unie se dnes dohodli na přeřazení některých služeb do nižší sazby DPH. ČTK to dnes řekl diplomatický zdroj. Ministr financí Miroslav Kalousek, který jednání vedl, přitom již v minulosti naznačil, že v případě unijní dohody bude uvažovat o snížení DPH u služeb s vysokou přidanou hodnotou práce, jakými jsou například restaurační služby či kadeřnictví.

V EU má nyní 18 členských států u některých služeb výjimku na sníženou sazbu pod stanovenou 15procentní - ta však vyprší v roce 2010, řada služeb by tak v blízké budoucnosti mohla zdražit. Jde především o restaurační služby, kadeřnictví či bydlení. Podle nové dohody jednotlivé státy mohou uplatňovat nižší než 15procentní sazbu i po roce 2010.

Českému předsednictví EU se dnešním kompromisem podařilo dosáhnout shody, o níž se EU pokoušela několik let a dosud vždy neúspěšně. Pravděpodobnost úspěchu nakonec zvýšila skutečnost, že unie možnost snížení sazeb DPH zařadila v rámci takzvaného plánu obnovy hospodářství EU jako jeden z nástrojů boje proti současné krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK