Novému majiteli KP by mohl za určitých podmínek pomoci stát

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 10. března (ČTK) - Případnému budoucímu novému majiteli krachující firmy Karlovarský porcelán (KP) by mohl za určitých podmínek pomoci s oživením a rozjezdem výroby stát. ČTK to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podle něho existuje dohoda s ministrem financí, že by největší tuzemská porcelánka mohla získat například provozní překlenovací úvěr.

Nečas podotkl, že případná pomoc je však podmíněna vypracováním naprosto konkrétního plánu restrukturalizace firmy, souhlasem věřitelského výboru a potvrzením o zajištění odbytu. "Já tuto cestu podporuji, i když je to zcela výjimečné řešení. Jestliže bude mít firma perspektivu, a to neplatí jenom o Karlovarském porcelánu, mohl by ji stát určitou formou pomoci za předpokladu, že například nezíská úvěr od banky," dodal Nečas.

Ministr dnes porcelánku, která je od 10. prosince v konkurzu, navštívil a jednal s insolvenčním správcem, odboráři i vedením firmy. Nečas po návštěvě řekl, že KP považuje za perspektivní společnost, která má šanci na přežití. Složitou situaci zaměstnanců firmy, kteří nedostali mzdy od ledna, by měla vyřešit novela insolvenčního zákona. Ta zaručuje zpětné vyplacení tří měsíčních mezd.

Věřitelský výbor KP se v pondělí seznámil s konkrétními nabídkami devíti zájemců o porcelánku. Návrhy potencionálních kupců se týkaly jednotlivých závodů i KP jako celku. O některý ze závodů se uchází i více zájemců, jiný chce třeba jen jeden, řekl insolvenční správce KP Tomáš Čermín. Pokud jde o nabízené částky, to je v současnosti důvěrná informace. Stejně tak odmítá prozradit jména uchazečů o KP.

Na rozhodnutí věřitelského výboru, které by mohlo padnout 16. března, čeká téměř 1100 zaměstnanců KP, kteří dostali výpovědi a mají skončit 31. března. Generální ředitel KP Vlastimil Argman uvedl, že firmu může zachránit jen to, že ji někdo koupí. Provoz se jinak koncem března zastaví. "Podařilo se nám udržet všechny závody v chodu se zajištěnými zakázkami. Za to patří dík především lidem, kteří neodešli," podotkl Argman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK