Kalousek navrhne přeřazení některých služeb do nižší DPH

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. března (zpravodaj ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek navrhne přeřazení některých služeb s vysokou přidanou hodnotou práce, jakými jsou například restaurační služby či kadeřnictví, do nižší sazby DPH. Řekl to dnes novinářům po jednání ministrů financí EU, které tento postup umožní, protože šéfové státních pokladen se dnes pod Kalouskovým vedením dohodli právě na zařazení některých služeb do nižší sazby.

Ministr financí nicméně nevyjmenoval služby, u nichž přeřazení do nižší sazby navrhne. Podle něj to bude jasné teprve po diskusi ve vládě a v parlamentu. Kalousek nicméně naznačil, že v některém případě by nižší sazba DPH mohla být jen dočasná, dokud by nepominula hospodářská krize. "Je věcí diskuse, které z těchto položek bude možné využít pro přechodnou dobu a které natrvalo," doplnil. Dolní sazba DPH nyní činí devět procent.

Ministr financí nicméně již v minulosti naznačil, že by přeřazení do nižší sazby využil například u restauračních služeb. Podle něj by v tomto případě úprava DPH mohla být vhodná pro boj s nezaměstnaností.

V EU má nyní 18 členských států u některých služeb výjimku na sníženou sazbu DPH pod stanovenou 15procentní - ta by měla vypršet v roce 2010. Služby jako kadeřnictví, bydlení nebo restaurační služby tak v blízké budoucnosti měly zdražit. Podle nové dohody jednotlivé státy mohou uplatňovat nižší než 15procentní sazbu i po roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK