Deficit platební bilance EU ve 4.čtvrtletí 2008 činil 21 mld. eur

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. března (zpravodaj ČTK) - Platební bilance zemí Evropské unie skončila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku s deficitem 21 miliard eur, což je o zhruba 40 miliard eur lepší výsledek, než v předcházejícím čtvrtletí. Ve třetím čtvrtletí schodek činil 60,8 miliardy eur. Novináře o tom dnes v předběžném odhadu informoval Eurostat.

Přebytek na účtu služeb za celou evropskou sedmadvacítku ve 4. čtvrtletí roku 2008 činil celkem 23 miliard eur. Ve stejném období předchozího roku byl přitom 19,7 miliardy eur a v předchozím čtvrtletí loňského roku 19,3 miliardy eur.

V eurozóně deficit platební bilance v posledním čtvrtletí loňského roku podle Eurostatu činil 14,6 miliardy eur, přičemž ve třetím čtvrtletí byl 12,7 miliardy eur. Přebytek na účtu služeb v případě eurozóny byl devět miliard eur, což je o 6,3 miliardy méně než v předchozím čtvrtletí.

Platební bilance představuje peněžní tok mezi jednotlivými zeměmi a jejími obchodními partnery, v tomto případě se však týká celé unie a jejích partnerů. Ukazatel zahrnuje nejen vývoz zboží a služeb, ale i jejich dovoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK