ArcelorMittal mzdy nezvýší, platí prodloužená kolektivní smlouva

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 11. března (ČTK) - Zaměstnanci největší domácí ocelářské společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) nedostanou zatím letos kvůli globální hospodářské krizi přidáno. Dohodli se na tom zástupci managementu a odborové organizace, informovala dnes ČTK mluvčí ocelářské firmy Věra Breiová. Podnik nyní zaměstnává 6900 lidí. Loni zaměstnanci AMO vydělávali v průměru 29.800 Kč měsíčně, jejich platy převyšovaly krajský průměr zhruba o 8200 korun.

Odboráři a vedení v pátek podepsali dodatek ke kolektivní smlouvě. Tímto dodatkem se prodlužuje platnost stávající kolektivní smlouvy do konce letošního roku.

"V případě, že se zlepší zakázkové naplnění a zlepší se hospodářské výsledky společnosti, tak se obě strany sejdou u jednacího stolu a budou se bavit o zvyšování mezd v roce 2009," uvedl odborový předák Roman Bečica. Podnik z největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal stejně jako další hutě čelí citelnému poklesu poptávky. Například v lednu byla produkce AMO na třetinové úrovni proti lednu předchozího roku. Podnik také propouští stovky lidí, jen za první dva měsíce roku odešlo 550 pracovníků.

"Jsme rádi, že jsme se dohodli se zástupci odborů na kompromisním řešení, které přináší větší jistotu a všem zaměstnancům klid pro práci," doplnil personální ředitel společnosti Ctirad Lolek.

Prodloužení platnosti stávající smlouvy znamená podle Breiové i zachování dosavadních zaměstnaneckých výhod. Každý ze zaměstnanců ArcelorMittal Ostrava má nárok na pětitýdenní dovolenou, příspěvek na stravování, zvláštní odměny při odchodu do důchodu a pracovním výročí, příspěvek na penzijní připojištění či rekondiční pobyty. Příspěvek zaměstnavatele na penzijní pojištění v roce 2008 dosáhl v průměru 7000 korun na jednoho zaměstnance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK