Letos čeká ekonomiku podle analytiků zcela určitě recese

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Česká ekonomika podle analytiků oslovených ČTK i oborových svazů bude nadále zpomalovat a čeká jí letos recese. Podle ekonomů nebude překvapením, pokud propad hrubého domácího produktu Česka bude letos činit kolem dvou procent. Ekonomika totiž bude doplácet na nižší poptávku v zahraničí nebo i klesající spotřebu tuzemských domácností, která byla na konci loňského roku tahounem růstu HDP.

Česká ekonomika v roce 2008 vzrostla pouze o 3,1 procenta, tedy o 0,4 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad z poloviny února. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku růst hrubého domácího produktu činil meziročně 0,7 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím však klesl o 0,9 procenta.

Ve světě dochází podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory k výraznému zpomalování klíčových ekonomik a mnohé jsou již v recesi.

"Manažeři se nebudou chtít pouštět do nových projektů a raději vyčkají, jak se situace vyvine. Poptávka po českém zboží ve světě uvadá. Míra nezaměstnanosti vzroste a lidé budou více šetřit i při akceleraci růstu reálných mezd. Navíc sentiment je mezi investory i domácnostmi žalostný. Za celý rok 2009 podle nás poklesne ekonomika o 1,4 až 1,8 procenta, a to patříme k optimistům," uvedl.

I když podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské se česká ekonomika nebude propadat tak rychle jako německá, neustále se zhoršující ekonomické vyhlídky Německa a dalších velkých ekonomik stáhnou ČR s sebou do recese. "Česká ekonomika tak pravděpodobně letos poklesne o více než dvě procenta," odhadla.

Ekonomika přitom již podle analytika společnosti Fio Josefa Novotného v recesi je, což potvrdí pokles HDP za první čtvrtletí letošního roku. "V současné době vidíme dopady finanční krize na zvyšující se nezaměstnanosti a poklesu kupní síly, což vede k poklesu domácí poptávky a dalšímu prohloubení současné krize," dodal.

Spotřeba domácností tak letos poroste ještě pomaleji, investice zamíří do červených čísel a zahraniční obchod zažije problematické první pololetí, podotkl analytik ČSOB Petr Dufek. Návrat růstu ekonomiky lze podle něj očekávat až na začátku roku 2010.

Kvůli závislosti ekonomiky na exportu lze podle Svazu průmyslu a dopravy ČR očekávat i hlubší propad HDP. "Naše předpovědi vývoje hrubého domácího produktu se pro rok 2009 pohybují spíše v záporných číslech. Je ale otázkou, jaká bude jejich úroveň. S ohledem na současné trendy ve světě a na 80 procentní závislosti ČR na vývozu se dá předpokládat hlubší propad HDP," uvedl ředitel sekce Hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Boris Dlouhý.

"I přes skutečnost, že oproti minulým letům byl ekonomický růst v loňském roce výrazně hubenější a že v posledním kvartále došlo dokonce k meziročnímu poklesu výkonu ekonomiky, je třeba vnímat zveřejněné výsledky jako jednu z mála příznivých zpráv, které z ekonomiky přicházejí," reagoval na dnešní data prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. V letošním roce se však podle něj propad evropských ekonomik na výkonnosti tuzemského hospodářství projeví naplno.

Česko se zařadilo po bok Polska a Slovensko mezi ekonomiky, které si na konci minulého roku udržely meziroční růst. Uvedený výsledek byl ale dosažen díky setrvačnosti růstu z minulých kvartálů, upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK