Americké akcie díky bankám navázaly na úterní růst

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. března (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street navázaly na výrazný úterní vzestup bankovních titulů. Zájem o finanční instituce dnes podpořil generální ředitel skupiny JP Morgan Chase Jamie Dimon prohlášením, že pozoruje mírné oživení. Trhu prospěla i lepší hodnocení bank od analytiků.

Index Dow Jones, který zahrnuje 30 nejsilnějších titulů na Wall Street, stoupl v závěru dne o 3,91 bodu na 6930,40 bodu, tedy o 0,06 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,98 procenta na 1371,64 bodu díky zisku 13,36 bodu.

Šéf JP Morgan Chase uvedl, že banka vytvořila zisk v lednu i únoru. Vyjádřil se tak podobně jako v úterý generální ředitel Citigroup Vikram Pandit, jehož poznámka o zisku banky vytáhla trh nad 12letá minima z minulého týdne.

Banky dnes také těžily z toho, že analytici Goldman Sachs zvýšili ratingy společnostem Morgan Stanley a U.S. Bancorp. Dnešní zisk DJI ale nebyl příliš vysoký, protože ztrácely akcie ropných koncernů včetně gigantu Exxon Mobil.

Na devizovém trhu klesl kurz amerického dolaru, protože investoři čekají na další ekonomické informace. A nejistou budoucnost světové ekonomiky jim připomněl pokles vývozu z Číny. Kurz eura posílil o 1,4 procenta na 1,2848 USD a dolar k japonskému jenu klesl o 1,5 procenta na 97,23 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK