Roche získá plnou kontrolu nad Genentechem

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 12. března (ČTK) - Švýcarský výrobce léků Roche Holding získá plnou kontrolu nad americkou biotechnologickou společností Genentech. Firma se dohodla, že koupí všechny zbývající akcie Genentechu, které dosud nevlastní, za 46,8 miliardy dolarů (990 miliard korun). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Roche již v Genentechu kontroluje zhruba 56 procent akcií.

Roche podle dohody zaplatí za každou akcii Genentechu 95 dolarů v hotovosti. Švýcarská společnost původně nabízela 89 dolarů za akcii, Genentech však tento návrh odmítl s tím, že je příliš nízký.

Roche získá díky transakci kontrolu nad veškerými tržbami z prodeje komerčně úspěšných přípravků proti rakovině Avastin a Herceptin i atraktivní sortiment nových léků.

Transakce je v letošním roce již třetí velkou fúzí ve farmaceutickém průmyslu, který má na rozdíl od jiných odvětví postižených krizí dostatek hotovosti.

Americká farmaceutická společnost Merck tento týden oznámila, že koupí domácího konkurenta Schering-Plough za 41,1 miliardy dolarů. Další americký výrobce léků Pfizer již koncem ledna uvedl, že převezme za zhruba 68 miliard dolarů rivala Wyeth.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK