Koruna oslabila k euru i dolaru na 27,16 Kč/EUR a 21,27 Kč/USD

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne v souladu s ostatními středoevropskými měnami mírně ztrácí výrazné zisky z posledních dvou dnů. Proti středečnímu závěru koruna oslabila k euru i dolaru zhruba o deset haléřů. V 10:30 stála na 27,16 Kč/EUR a 21,27 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Pokles akcií v Evropě naznačuje, že se dříve mírnější averze k riziku opět zvyšuje. To je pro měny v našem regionu negativní. Navíc je tu riziko dalšího zhoršení prognóz růstu pro země střední a východní Evropy, což by zdejší měny zřejmě opět dostalo pod tlak," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dolar se dopoledne přiblížil hladině 1,290 USD/EUR, vzápětí ale opět posílil k úrovni 1,277 USD/EUR. Podle Vlka americké měně pomáhá pokles evropských finančních trhů.

"Přes dílčí vliv proměnlivé averze k riziku však zhruba od začátku března sledujeme tendenci dolaru k oslabení. Dnešek přinese nová data z americké ekonomiky - maloobchodní tržby a žádosti o dávky v nezaměstnanosti. Je pravděpodobné, že se dolar ještě bude držet reakcí nízkoúročené měny, tedy posilovat při špatných zprávách a naopak. Negativní reakce by však mohly být výraznější než případné pozitivní," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK