Pražská burza dopoledne klesla o 1,4 pct

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Akcie na pražské burze dopoledne oslabily a přerušily tak dva dny trvající silný růst. Následovaly tím pokles na evropských akciových trzích. Nejvíce se prodejní nálada projevila na ceně akcií pojišťovny VIG, která klesla o 4,4 procenta na 457,6 koruny. Hlavní index PX oslabil o 1,42 procenta na 666 bodů, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Kromě vybírání zisků z předchozích dnů působí negativně na akciové trhy výsledky některých evropských firem a revize údajů o propadu ekonomiky v Japonsku, jmenoval důvody poklesu Vladimír Urbánek na serveru www.kurzy.cz.

Z předních tuzemských emisí se ztrátám vyhnuly jen akcie výrobce léčiv Zentiva, jež zpevnily o 2,8 procenta na 1133 korun. Investoři podle Urbánka spekulují na cenu odkupu. Zentiva ve středu oznámila, že připravuje stažení svých akcií z burz. Předtím ale bude muset vykoupit akcie všech zbylých menšinových podílníků. Francouzská společnost Sanofi-Aventis podle svého oznámení drží asi 96,8 procenta akcií Zentivy.

Akcie Komerční banky klesly o 2,1 procenta na 1788 korun, akcie energetické skupiny ČEZ odepsaly 1,35 procenta na 688,1 koruny a akcie operátora Telefónica O2 přišly o 1,9 procenta na 394 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK