SVS: Farmářům, kteří na protest přivedli krávy, hrozí pokuta

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Zemědělcům, kteří na demonstraci v Praze přivedli krávy, hrozí pokuta několik desítek tisíc korun za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Řekl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben s tím, že orgány veterinárního dozoru se touto záležitost zabývají.

"V současné době to orgány veterinárního dozoru řeší a je možné, že člověku, který to zorganizoval, bude uložena pokuta v řádu několika desítek tisíc korun. Tady nejde o to někoho šikanovat, ale aby si uvědomil, že to pro ta zvířata určitě není věc vhodná a že to je takové trochu nerozumné," řekl Duben.

Farmáři podle Dubna k přivedení živých krav na dnešní demonstraci pravděpodobně neměli "požehnání" organizátorů protestu, tedy Agrární komory. Mluvčí SVS předpokládá, že to zřejmě byla soukromá iniciativa. "Nicméně je to v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Žádná zvířata se nesmějí k takovýmto akcím používat," řekl.

Zemědělci demonstraci zorganizovanou kvůli dotační politice EU a podle nich nízkým výkupním cenám mléka. Podle odhadů policie se akce zúčastnilo 8000 lidí, šéf Agrární komory Jan Veleba odhadl účast zhruba stejně.

Demonstrace se vedle českých farmářů zúčastnili jejich kolegové ze Slovenska, Maďarska, Litvy či Slovinska. Požadovali dorovnání evropských dotací na úroveň zemědělců ze starých členských států EU dříve než v nyní plánovaném roce 2013.

Během protestu rolníci podojili krávy u budovy ministerstva zemědělství. Před hotelem Marriott v centru metropole, který hostí konferenci za účasti eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischerové-Boelové, rozlili asi 50 litrů mléka a vysypali zhruba 200 kilogramů obilí. Na Václavském náměstí pak kolemjdoucím rozdávali jogurty a letáky, na kterých byly sepsány jejich požadavky. Před ukončením akce farmáři položili pod sochu svatého Václava několik věnců, které podle nich symbolizují neutěšený stav českého zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK