Pražská burza dnes rostla třetí den za sebou

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Pražská burza dnes opět mírně posílila a rostla tak třetí den po sobě, když většina titulů byla dnes v červených číslech. Dařilo se především cenným papírům Erste bank a Zentivy, naopak ztráty si připsaly společnosti ECM, VIG a ČEZ. Hlavní index PX vzrostl o 0,25 procenta na 677,3 bodu, vyplývá z údajů burzy.

Hlavní zásluhu na posílení pražské burzy měly podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky opět akcie Erste Bank, které nadále těžily z dobrého sentimentu vůči evropským bankovním titulům. Cenné papíry rakouské banky Erste si připsaly 3,92 procenta na 243,60 koruny. "Od začátku týdnu je tak Erste bank silnější již o 17 procent," dodal Němý.

Akcie farmaceutické společnosti Zentiva si polepšily o více než čtyři procenta na 1147 korun. "Na domácím trhu dnes oznámila Zentiva, že její většinový vlastník Sanofi-Aventis vlastní už 96,8 procenta akcií. Sanofi tak pravděpodobně během vypořádání své dobrovolné nabídky nakupovalo akcie Zentivy také na trhu," doplnil Němý. Tato novinka zároveň podle něj zřejmě stála za dnešním nárůstem akcií Zentivy. "Vzhledem k tomu, že dnešní objem obchodů byl dvojnásobný oproti průměru za poslední měsíc, je možné že nákupy Sanofi pokračovaly," dodal Němý s tím, že celkem dnes změnilo majitele dalších půl procenta akcií Zentivy.

V černých číslech dnes skončily ještě akcie prodejce ojetých vozů AAA Auto, které si připsaly více než procento na 5,05 Kč, a developer Orco s mírným ziskem 0,27 procenta na 95,86 Kč.

Naopak se dnes nedařilo cenným papírům developera ECM Real Estate Investments, které ztratily téměř tři procenta na 210 Kč. Pojišťovna VIG klesla o 1,69 procenta na 470,50 koruny a ztráty si připsaly také akcie energetické společnosti ČEZ, když odepsaly 1,15 procenta na 689,50 koruny. Těžební společnost NWR ztratila více než jedno procento na 63,69 Kč.

Aktivita investorů byla nízká, v systému SPAD se zobchodovaly cenné papíry za 1,077 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK