Čistý majetek domácností v USA na konci roku 2008 rekordně klesl

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. března (ČTK) - Majetek amerických domácností v posledním čtvrtletí loňského roku rekordně klesl, když postupující recese zhoršila finanční situaci i důvěru spotřebitelů. Čistá hodnota majetku amerických domácností klesla proti předchozímu čtvrtletí o devět procent na 51,5 bilionu dolarů, uvedl dnes Fed. Domácnosti tak přišly o 5,1 bilionu USD a jde o největší propad za více než půl století záznamů.

Za celý minulý rok klesl čistý majetek domácností ve Spojených státech o 11,2 bilionu dolarů. Odráží se v tom zejména pokles hodnoty nemovitostí a propad akciových trhů.

Pravidelná čtvrtletní zpráva americké centrální banky také uvádí, že půjčky, které domácnosti uzavřely ve čtvrtém čtvrtletí, meziročně klesly o dvě procenta. V předchozích třech měsících ještě o pětinu procenta vzrostly.

Celkový čistý majetek Američanů klesl šesté čtvrtletí za sebou. Suma zahrnuje celková aktiva domácností, například v nemovitostech a na účtech, od nichž se odečtou závazky, a to především hypotéky a nesplacené dluhy na kreditních kartách.

Výsledek ukazuje, jaký má dopad na americké domácnosti hospodářská recese, kdy nezaměstnanost roste a majetek ztrácí hodnotu. Ještě ve druhém čtvrtletí 2007 se majetek amerických domácností vyšplhal na rekordních 64,36 bilionu dolarů. Od té doby klesal, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK