Rozvoj dukovanské elektrárny podporuje Vysočina i jižní Morava

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 12. března (ČTK) - Podporu dalšímu rozvoji Jaderné elektrárny Dukovany na Třebíčsku dnes vyjádřili hejtmani Vysočiny i sousedního Jihomoravského kraje. ČEZ plánuje výrazně prodloužit životnost této elektrárny a případně na jejím místě v budoucnu postavit nové atomové bloky. Jihomoravský hejtman Michal Hašek po dnešní návštěvě dukovanské elektrárny novinářům řekl, že bez jaderné energetiky se Česko neobjede.

"Jako hejtman a zejména jako předseda Asociace krajů ČR bych chtěl vyjádřit přesvědčení, že budoucnost české energetické bezpečnosti a nezávislosti, mimo jiné, stojí na jaderné energetice," řekl Hašek. Podle něj mají plány na další rozvoj Dukovan i na dostavbu mladší české atomové elektrárny v jihočeském Temelíně plnou podporu také u ostatních krajských reprezentací v zemi.

Dukovanskou elektrárnu si dnes prohlédla většina hejtmanů, chyběli pouze čelní představitelé krajů Středočeského, Jihočeského a Ústeckého. Návštěva předcházela pátečnímu zasedání rady Asociace krajů, které se uskuteční v Telči na Jihlavsku.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek tam své kolegy seznámí také s chystanou zákonodárnou iniciativou na změnu zákona o rozpočtovém určení daní. Podle ní by měla část podílu ze spotřební daně odvedené z výroby elektřiny plynout do krajů, na jejichž území jsou atomové nebo uhelné elektrárny. Zastupitelé Vysočiny tento návrh podpořili na úterním zasedání.

Podle údajů Energetického regulačního úřadu zhruba dvě třetiny elektřiny vyrobené loni v Česku pocházely z uhelných elektráren, z jádra už více než třetina. Z obnovitelných zdrojů byly vyprodukovány asi čtyři procenta energie.

ČEZ nyní zvažuje dostavět původně plánované bloky v Temelíně a Dukovanech. Firma předpokládá zahájení stavby dalších dvou bloků Temelína v roce 2013, první by měl být dokončen v roce 2020. Nyní je stavba posuzována z hlediska dopadu na životní prostředí (EIA). Dva nové atomové bloky v Dukovanech by podle představ ČEZ mohly vzniknout do roku 2035.

Dukovany jsou v provozu bezmála čtvrt století. Díky modernizaci výrobních zařízení chce ČEZ prodloužit životnost tamních atomových bloků z původních 30 let až na dvojnásobek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK