Japonské akcie prudce posílily díky bankám a exportérům

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. března (ČTK) - Japonské akcie dnes prudce posílily díky růstu bank a exportérů. Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl o 5,2 procenta na 7569,28 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější nárůst za tři měsíce.

"Je těžké určit, jaké jsou dlouhodobé trendy. Domnívám se však, že Nikkei tento měsíc nespadne pod 7000 bodů," uvedl analytik Nagajuki Jamagiši ze společnosti Mitsubishi UFJ Securities. "Horní hranicí nicméně prozatím pravděpodobně bude 7500 až 7600 bodů," dodal.

Finanční sektor posiloval poté, co generální ředitel americké společnosti Bank of America Kenneth Lewis uvedl, že jeho firma byla v prvních dvou měsících letošního roku zisková. Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group stoupla o 5,8 procenta a její hlavní domácí rival Mizuho Financial Group o 4,7 procenta.

"Stále zůstává řada nevyřešených finančních problémů, zejména v Evropě. Takže nelze s jistotou říci, že toto je skutečný bod obratu," upozornil analytik Jutaka Miura z firmy Shinko Securities.

Na devizovém trhu dnes oslaboval švýcarský frank poté, co švýcarská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a oznámila, že bude nakupovat zahraniční měny. Euro vůči franku vyskočilo až na více než dvouměsíční maximum 1,5400 CHF. Vůči dolaru nepatrně oslabilo na 1,2896 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK