EK prošetří restrukturalizaci finanční skupiny Dexia

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. března (ČTK) - Evropská komise spustila důkladnou prověrku restrukturalizace belgicko-francouzské finanční skupiny Dexia. Komise si podle své dnešní zprávy potřebuje ověřit, že reorganizace zajistí skupině životaschopnost v dlouhodobém výhledu. Dexia, kterou poznamenala nynější finanční krize ve světě, se k rozhodnutí EK zatím nevyjádřila.

Komise zřejmě schválí státní záruky od francouzské a belgické vlády za 16,9 miliardy dolarů, které mají usnadnit prodej americké divize FSA. Podle komisařky Neelie Kroesové komise uvažuje o tom, že by tyto záruky mohla schválit bezprostředně. Nyní má komise ověřit, zda veškerá pomoc Dexii odstraní příčiny potíží, které ji stáhly do krize, a zajistí její budoucnost.

Na konci září obdržela Dexia od vlád Belgie, Francie a Lucemburska a klíčových akcionářů kapitálovou injekci 6,4 miliardy eur. Banka zároveň získala státní záruky až na 150 miliard eur, které si může od trojice států půjčit celkem. Dexia také oznámila plány razantních změn ve své struktuře.

Dexia prodá americkou divizi Financial Security Assurance (FSA), která pojišťuje obligace, společnosti Assured Guaranty. V restrukturalizaci pak Dexia také přehodnotí svou strategii pro klíčové trhy ve Francii, Belgii, Lucemburku, Itálii, Turecku, na Slovensku a Pyrenejském poloostrově.

Podnik chce v následujících třech letech snížit náklady o 600 milionů dolarů, tedy o 15 procent. Banka již oznámila, že letos zruší 900 míst a že se postupně stahuje z několika oblastí včetně Indie a Mexika, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK