Pražská burza dnes prodloužila růst na čtyři dny po sobě

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze prodloužily růst na čtyři dny po sobě, což se jim v letošním roce ještě nepodařilo. Vynikly akcie mediální skupiny CME, které zájem investorů zhodnotil o silných 12,91 procenta na 140,05 koruny. Hlavní index PX si připsal 2,21 procenta na 692,3 bodu a snížil svůj letošní pokles pod hranici 20 procent, vyplynulo z burzovních výsledků.

Růstu akcií v tuzemsku pomáhaly podle makléřů zisky vyspělých zahraničních burz. Akcie CME podpořilo posílení na jejich domovském americkém trhu Nasdaq a oslabování dolaru, protože slabší dolar oproti měnám střední a východní Evropy má pozitivní vliv na budoucí tržby a zisky tohoto majitele televize Nova, uvedl analytik Komerční banky Josef Němý.

Akcie developera Orco zpevnily o 9,05 procenta na 104,54 koruny vedené vývojem na pařížské burze, kde se obchodují ve větším objemu. Novým a pravděpodobně i největším akcionářem firmy Orco se stala se zhruba pětiprocentním podílem tuzemská Prosperita investiční společnost. S odvoláním na informace regulatorního orgánu francouzského finančního trhu to uváděli obchodníci s cennými papíry.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší a nejvíce obchodované firmy na trhu, přidaly 3,21 procenta na 711,6 koruny. Akcie operátora Telefónica O2 si polepšily o 3,09 procenta na 410,8 koruny a akcie bankovní skupiny Erste vyrostly o 2,55 procenta na 249,8 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK