Kalousek: Za Letiště Praha můžeme i přes krizi dostat dobrou cenu

15.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Podle ministra financí Miroslava Kalouska může stát za Letiště Praha, i přes světovou finanční krizi, dostat "dobrou cenu". Kalousek to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Uvítal by cenu kolem 100 miliard korun.

Kalousek uvedl, že v otázce privatizace ruzyňského letiště jsou legitimní dvě hypotézy. Podle první je krize, a protože jsou drahé peníze tak nemůže stát dostat dobrou nabídku. Podle druhé hypotézy, i přestože je krize, je ve světě spousta likvidity a málo dobrých projektů. Letiště Praha je podle Kalouska dobrý projekt a stát za něj paradoxně může dostat dobrou cenu.

"Můžeme to zjistit jediným způsobem, že rozlepíme ty obálky (s nabídkami)," řekl Kalousek. Připomněl, že pokud kabinet nedostane dobrou nabídku, má vláda právo tendr zrušit. Nevidí proto důvod v tuto chvíli tendr přerušovat. Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek dnes v Otázkách Václava Moravce řekl, že doba velkým prodejům nepřeje. V budoucnu si ale dovede představit, že do letiště vstoupí nějaký menšinový partner.

Vláda v pondělí projedná návrh zákona, který má zakázat privatizaci letiště. Zákon pochází z dílny poslanců opoziční sociální demokracie a má pouze jeden odstavec. Podle předsedy sněmovního klubu ČSSD Bohuslava Sobotky hrozí v případě prodeje letiště "vážné bezpečnostní riziko".

Kalousek dnes v ČT uvedl, že vláda návrh sociální demokracie odmítne. "Je to nesystémové. Toto je exekutivní rozhodnutí a legislativa se tady rozhodla nesystémově zasáhnout do exekutivních pravomocí," uvedl Kalousek s tím, že pokud by byl ale zákon schválen, vláda by tendr zrušila, protože musí dodržovat zákony. Podotkl, že Letiště Praha do privatizace zařadil právě jeho předchůdce Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK