Průzkum: V Polsku roste podpora jaderné energii

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 16. března (zpravodajka ČTK) - V Polsku roste podpora jaderné energie. K rozšíření kruhu stoupenců atomu a stavby první jaderné elektrárny v Polsku přispěl podle sociologů spor z počátku roku mezi Ruskem a Ukrajinou o dodávky plynu. Polsko je závislé na dodávkách energie z Ruska.

Ještě před rokem se proti stavbě jaderné elektrárny stavělo 56 procent dotazovaných, nyní to je podle průzkumu, který dnes zveřejnil deník Rzeczpospolita, 42 procent. Stoupenců je 40 procent, v roce 2008 jich bylo 33 procent.

Socioložka Barbara Fedyszaková-Radziejowská listu řekla, že další krize podobné té, kterou vyvolal spor Kyjova a Moskvy o dodávky plynu, způsobují, že podpora jaderné energii roste. Lidé podle odborníka na energie Przemyslawa Wiplera vidí, že ceny se zvyšují a jaderné elektrárny si mnozí spojují s levným proudem.

Odpůrci jaderné energie tvrdí, že je nebezpečná, vznikne problém se skladováním užitého radioaktivního paliva a náklady na stavbu jsou vysoké. Mezi odpůrci jsou podle socioložky kromě mladých lidí také pamětníci havárie, která se v roce 1986 odehrála v ukrajinském Černobylu. "Odpor lidí plynul z obavy, že všechny jsou podobné těm ruským. V poslední době však přibývá informací o nových reaktorech a náš strach se zmenšuje," vysvětlila Fedyszaková-Radziejowská.

Liberálně-lidovecká vláda už schválila podporu jaderné energii. První elektrárna by měla vzniknout do roku 2020. Více než 90 procent elektrické energie se zatím v zemi vyrábí z uhlí.

Vláda vybrala pro stavbu devět možných míst. Nejčastěji zmiňovanou lokalitou je Žarnowiec na severu země, kde Polsko plánovalo výstavbu jaderné elektrárny v 80. letech a pak znovu na počátku 90. let minulého století. "Pokud by to mělo být u nás, pak chceme, aby to bylo na místě, kde se už dřív zvažovala stavba. Pro nás jsou důležití turisti, proto nechceme, aby nám vláda zabírala území u jezera," vysvětlil starosta obce Henryk Doering.

O místo se podle odborníků vyplatí bojovat. Zisk z daní, které obci přinese přítomnost elektrárny, může být až několik desítek milionů zlotých ročně. Pomořanský hejtman proto už poslal dopis premiérovi, ve Varšavě lobbuje také Velkopolské a Západo-Pomořanské vojvodství. "Elektrárna znamená pro region ohromné investice a pracovní místa," zdůraznil velkopolský hejtman Marek Wožniak.

Z evropských zemí nemá jaderné elektrárny vedle Polska Rakousko, Itálie či Bělorusko, které už rozhodlo o stavbě své první jaderné elektrárny. Nové se nyní staví například ve Francii či ve Finsku. Podporu atomu vyjádřila také vláda v Itálii.

V Česku je jaderná elektrárna v Temelíně a Dukovanech. Češi jsou podle průzkumu z loňského roku společně s Litevci největšími příznivci využívání jaderné energie z obyvatel všech 27 států EU. Zcela či spíše pro jadernou energii jsou v Česku a Litvě téměř dvě třetiny lidí. V unii jako celku je to v průměru asi 44 procent. Na opačném konci žebříčku je Kypr a Rakousko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK