Vláda odmítla zákaz privatizace letiště i protikrizový plán ČSSD

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Vláda dnes odmítla návrh zákona, který by měl zakázat privatizaci ruzyňského letiště. Zákon pochází z dílny poslanců opoziční sociální demokracie. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval předseda legislativní rady vlády Pavel Svoboda. Kabinet rovněž odmítl návrh ČSSD na podporu hospodářského růstu a sociální stability, který obsahuje řadu opatření včetně milionářské daně a šrotovného.

Bez ohledu na stanovisko vlády, projedná normy poslanecká sněmovna, protože jde o poslanecké návrhy.

Podle předsedy sněmovního klubu ČSSD Bohuslava Sobotky, který zákon k Letišti Praha předložil, hrozí v případě prodeje letiště "vážné bezpečnostní riziko". "Hlavním účelem je zastavit privatizaci letiště," řekl ČTK již dříve Sobotka. Zdůraznil, že nejde pouze o nynější vládu, která prodej Ruzyně již schválila, ale i o vlády budoucí. Sobotka připustil maximálně pronájem letiště.

"Jedná se o návrh, který jde proti ustanovení vlády i programovému prohlášení a proto vládu s normou nesouhlasila," uvedl dnes Svoboda.

Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila vláda počátkem loňského června. Soutěž zatím nebyla vypsána, její podmínky bude vláda projednávat zřejmě v září.

Kabinet dnes odmítl i návrhy poslanců ČSSD na podporu hospodářského růstu. Protikrizová opatření sociální demokracie počítají vedle zvýšení daní lidem s hrubým příjmem nad 1,2 milionu korun ročně a šrotovného i s vyplacení 13. důchodu, navýšením přídavků na děti a podpor v nezaměstnanosti a prodloužením doby, po kterou se pobírají.

"Vláda konstatovala, že tento soubor opatření má nulový potenciál na zmírnění hospodářského útlumu. Znamenal by neproduktivní nárůst výdajů," uvedl Svoboda.

Kabinet vlastní protikrizový plán schválil 16. února. Vychází z návrhů Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK