EU se zatím neshodla na penězích na energetické projekty

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. března (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se zatím neshodla na tom, jak financovat a rozdělit balík pěti miliard na šíření internetu ve venkovských oblastech, na zemědělství, a hlavně na energetické projekty. Ukázalo to dnešní jednání ministrů zahraničí v Bruselu. O dalších osudech pěti miliard se tak budou rozhodovat šéfové států a vlád na summitu koncem týdne. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry by unie vystavila v sázku svou důvěryhodnost, pokud by se na balíčku nedohodla.

Z peněz by mělo být financováno i rozšíření zásobníků na plyn v Česku, na něž by Češi podle posledních návrhů získat 35 milionů eur (asi miliarda korun).

S myšlenkou uvolnit pět miliard eur na zmiňované tři oblasti Brusel přišel v reakci na současnou hospodářskou krizi a v reakci na lednové problémy s dodávkami plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy, kvůli nimž se některé unijní státy uprostřed mrazivé zimy ocitly bez dodávek plynu.

Peníze podle původního návrhu komise z konce ledna měly pocházet z neutracených prostředků z loňského rozpočtu EU. Celkem mělo do energetiky jít 3,5 miliardy eur, především na propojení energetických sítí mezi státy. Z řady stran se ale ozývaly kritické připomínky. Některé země zpochybňovaly i to, jestli vůbec "přebytky" z rozpočtu takto přerozdělovat a zda by je spíše Brusel neměl vrátit zpět jednotlivým zemím.

EK pak návrhy upravila a na energetické projekty navrhovala dát zhruba 3,75 miliardy eur. České předsednictví nyní přišlo v rámci snah o hledání kýženého kompromisu s dalším navýšením, a to až 3,9 miliardy eur. Například Slováci by měli podle českého návrhu získat na propojení s Maďarskem místo 25 milionů celkem 30 milionů eur.

Poněkud složitější situace je ale se seznamem projektů, na které by většina peněz z balíku pěti miliard eur měla zamířit. "Je těžké stoprocentně uspokojit každého," podotkl Vondra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK