Zájem o měny s vyšším rizikem na trzích opadá, koruna oslabuje

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně oslabila a obchodovala se kolem 27 korun za euro. K dolaru rovněž kurz koruny klesl na 19,73 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online. Příčinou oslabování je korekce na trzích po čtvrteční euforii vyvolané plány americké centrální banky (Fed) nakupovat v příštích měsících státní dluhopisy.

Negativní vývoj dnes postihl i ostatní středoevropské měny. "Koruna, zlotý i forint ráno pokračují v negativním vývoji, který s výjimkou čtvrtečního rána charakterizuje tento týden," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Čtvrteční výprodeje dolaru a vlna zájmu o riziková aktiva nakonec podle něj nedokázala středoevropským měnám přinést víc než jen přechodné zisky. "Euforie už opadla, Wall Street se neubránila korekci a ve stejném duchu probíhá i dnešní ráno v Evropě," dodal Vlk s tím, že lze očekávat další oslabování.

Ve stejném duchu se nese i obchodování na eurodolarovém trhu. Dolar přerušil rychlé oslabování a obchoduje se na 1,3680 USD/EUR, tedy mírně silnější než ve čtvrtek. "Vzhledem k silně negativnímu impulsu z Fedu se ale nezdá být pravděpodobný obrat a návrat na silnější úrovně. Přikláníme se spíše k přestávce před dalším oslabováním," odhadl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK