Sarkozy: EU je připravena dát MMF 75 miliard eur

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. března (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se na summitu v Bruselu dohodla, že je připravena dát do fondů Mezinárodního měnového fondu (MMF) na pomoc zemím postiženým hospodářskou krizí 75 miliard eur. Novinářům to řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Návrh EU na zvýšení fondů MMF přichází jen krátce před summitem 20 největších ekonomik světa, který se uskuteční 2. dubna v Londýně. Jedním z jeho hlavních bodů by měla být právě reforma Mezinárodního měnového fondu.

V EU v současnosti převládá myšlenka, že by Mezinárodní měnový fond měl mít větší odpovědnost za globální finanční stabilitu než doposud. Mezinárodní měnový fond je přitom spolu se Světovou bankou "dítětem" takzvaných brettonwoodských dohod z roku 1944. Delegáti 44 zemí se tehdy v předposledním roce druhé světové války dohodli na pravidlech, procedurách a institucích, které měly regulovat mezinárodní finanční systém. Cílem bylo, aby se neopakovala hospodářská politika, která ve 30. letech minulého století přispěla k Velké hospodářské krizi.

Podle mnohých politiků nicméně fond během uplynulých desetiletí sešel z cesty. Jeho úkolem přitom bylo zejména dohlížet na systém pevných devizových kurzů a řídit jej. O tuto roli přišel na začátku 70. let, kdy se systém pevných kurzů rozpadl. Od té doby se tak spíše staral jen o půjčování peněz rozvojovým zemím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK