Pivovary Krušovice a Starobrno se sloučí, značky na trhu zůstanou

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. března (ČTK) - Z obchodního rejstříku zmizí firma Starobrno, formálně se sloučí s Královským pivovarem Krušovice, zjistila ČTK z oznámení firem ve Sbírce listin obchodního rejstříku. Výrobky obou pivovarů na trhu zůstanou ale i nadále pod původním označením. Oba pivovary vlastní nizozemská pivovarnická skupina Heineken a fůze má především zjednodušit jejich hospodaření. Spojení je naplánováno k 1. červnu letošního roku, řekla ČTK mluvčí Heinekenu v ČR Kateřina Eliášová.

Jediným akcionářem Starobrna je právě Královský pivovar Krušovice (KPK), plánovaná fůze proto bude mít dopady pouze na zjednodušení hospodaření Heinekenu v Česku. Změna se nedotkne ani obchodních partnerů, protože KPK převezme veškeré závazky Starobrna, řekla Eliášová.

Nizozemská skupina vstoupila na tuzemský pivovarnický trh v roce 2003, kdy koupila Starobrno. V roce 2007 se k němu přidal KPK a v loňském roce i skupina Drinks Union, která zastřešuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře. O fůzi KPK a Drinks Union podle Eliášové zatím vedení Heinekenu neuvažuje.

Heinekenu, který je trojkou na světovém trhu, loni stouply tržby o 27 procent na 14,32 miliardy eur (kolem 390 miliard korun). Čistý zisk se však snížil o 9,5 procenta na 1,01 miliardy eur (zhruba 27 miliard korun). V Česku firma zaměstnává kolem 600 lidí, její podíl na trhu se pohybuje kolem 12 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK