Pražská burza v týdnu vyrostla o dalších 5,45 procenta

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu díky oživení v zahraničí pokračovala v silném růstu a umazávání letošního propadu. Motorem byly zejména akcie peněžních institucí v čele s Erste Bank. Hlavní index PX získal 5,45 procenta na 730 bodů a letošní ztrátu stlačil pod 15 procent. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Akcie Erste, majitelky České spořitelny, vyrostly o 21,4 procenta na 303,3 koruny, když se ve čtvrtek obchodovaly i za více než 340 korun. Cena akcií pojišťovny Vienna Insurance Group se zvedla o 16,7 procenta na 548,5 koruny a Komerční banky o osm procent na 1958 korun. Akcie těchto firem mají spolu v indexu asi třetinový podíl.

Vůbec nejlepší výkon v týdnu předvedly akcie mediální skupiny CME, jejíž součástí je stanice Nova. Zpevnily o 32,5 procenta na 185,57 koruny, a to je ještě zbrzdilo nové doporučení analytiků. Americká investiční banka Bank of America snížila cílovou cenu pro akcie CME na čtyři dolary, v přepočtu méně než 80 korun, z předchozích šesti dolarů.

K nejsledovanějším patřily opět akcie developera Orco Property, které přišly o 3,8 procenta na 100,55 koruny. Pražská burza v pondělí na žádost firmy Orco pozastavila obchodování s jejími akciemi. Orco poté oznámila, že místo v úterý 17. března zveřejní hospodářské výsledky koncem měsíce. Přes nesouhlas Orco pražská burza hned od úterý obchodování obnovila. Například na pařížském trhu Euronext se s akciemi Orco celý týden neobchodovalo.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, získaly 4,1 procenta na 740,5 koruny. Akcie těžební společnosti NWR klesly o 0,65 procenta na 64,5 koruny. Analytici německého bankovního domu Deutsche Bank začali pokrývat akcie NWR s doporučením "prodat" a cílovou cenou 49 korun, což je nejnižší cena na trhu.

Největší výprodej postihl akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, které přišly o 7,4 procenta na 223 korun. Důvodem byl i oznámený pokles zisku firmy v loňském roce. Zisk skupiny Pegas se meziročně snížil o 6,3 milionu na 14,9 milionu eur, zhruba 402 milionů korun.

Akcie holdingu Unipetrol klesly o 4,4 procenta na 111,9 koruny. Analytici banky ING snížili investiční doporučení na stupeň "prodat" z "držet" a cílovou cenu na 55 Kč, daleko nejnižší cíl na trhu, z předešlých 272 Kč . "My se naopak domníváme, že Unipetrol na současných cenách nabízí zajímavou dividendovou příležitost, očekáváme dividendu nad 20 Kč na akcii přes veškeré tvrzení managementu," uvedl analytik firmy J&T Michal Semotan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK