Koruna dnes opět posílila k euru, vůči dolaru mírně oslabila

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Česká měna dnes opět posílila k euru, vůči dolaru naopak mírně oslabila. V 17:00 stála na 26,67 Kč/EUR a 19,67 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Páteční obchodování bylo podle Jiřího Škopa z Komerční banky pro regionální měny příznivé, a to i přes ranní dočasné oslabení. "Česká koruna se zdá být na současných úrovních příliš silná. Vzhledem k tomu, že česká ekonomika je v recesi a globální sentiment a zranitelnost regionu stále působí proti měnám rozvíjejících se ekonomik, očekáváme průměrný kurz v ve druhém čtvrtletí 2009 kolem 28,00 Kč/EUR," uvedl Škop.

Zlepšující se globální makroekonomický obrázek i ten v České republice a by měly koruně pomoci v jejím posilování. Za rovnovážnou úroveň označil 26,00 Kč/EUR koncem tohoto roku.

Možný vstup Polska do ERM II v květnu až červnu 2009 by měl mít pozitivní dopad nejen na polskou měnu, ale také na českou korunu, míní Škop. "Pokud ke vstupu dojde, pak by koruna měla v nejbližších dvou čtvrtletích přidat oproti naší předpovědi pět procent," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK