Americké akcie kvůli bankám oslabily, za celý týden jsou v zisku

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (ČTK) - Americké akcie dnes oslabovaly a největší ztráty utrpěly banky. Trh nepřijal s velkým pochopem snahu centrální banky (Fed) podpořit ekonomiku dalšími penězi a poskytnout podporu spotřebitelům a malým podnikům. Na devizových trzích oslaboval dolar, který měl nejhorší týden za posledních 24 let. Část ztrát ale později smazal.

Dow Jonesův index klesl o 122,42 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,65 procenta na 7278,38 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 1,98 procenta na 768,54 bodu, index Nasdaq Composite klesl o 1,77 procenta na 1457,27 bodu.

Z bankovních titulů ztrácely například akcie JPMorgan Chase & Co či Bank of America. Index bankovních titulů KBW si tak odepsal pět procent.

V týdenním srovnání si ale indexy vedly dobře. Dow Jonesův index vzrostl o 0,7 procenta, zatímco index S&P 500 přidal 1,5 procenta. Nejlépe si vedl index Nasdaq Composite, který vzrostl o 1,8 procenta. Nasdaq výrazně těžil ze zprávy, že společnost IBM se chystá převzít firmu Sun Microsystems.

Ani jeden z podniků zprávu zdrojů nepotvrdil, podle analytiků ale zpráva přispěla ke zlepšení nálady. Předpokládá se totiž, že pokud IBM zájem o Sun skutečně projeví, může to být v odvětví vyspělých technologií impulz k dalším fúzím a akvizicím.

Na devizových trzích klesal dolar, který měl nejhorší týden od roku 1985. Přesto se mu dnes podařilo alespoň část ztrát smazat. Americká měna doplácí na plán Fedu napumpovat do ekonomiky další peníze, což do budoucna podle expertů může způsobit vysokou inflaci.

Vzhledem k očekávanému nadbytku dolarů mohlo tento týden pokračovat v cestě vzhůru euro, i když dnes část zisků odevzdalo. Vůči dolaru se nicméně euro dostalo nad 1,37 USD a vedlo se mu nejlépe od jeho zavedení v roce 1999.

"Myslím, že za tímto týdnem se ještě ohlédneme a budeme jej považovat za původ změny, protože Fed teď změnil způsob, jakým trhy vnímají měnovou politiku a dolar," řekl podle agentury Reuters hlavní analytik společnosti Standard Chartered Bank Mike Moran.

Euro oslabilo o 0,7 procenta na 1,3563 USD, ve čtvrtek ale vystoupilo až na 1,3737 USD. Dostalo se tak nejvýše od letošního ledna. Za celý týden si euro k dolaru připsalo více než pětiprocentní zisk.

Dolar k japonskému jenu dnes vzrostl o 1,5 procenta na 95,87 JPY, ale za celý týden o 2,2 procenta klesl. Britská libra oslabila o 0,5 procenta na 1,4439 USD, týden ale zakončila pevnější o 3,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK