USA prý brzy představí plán na pomoc bankovnímu sektoru

22.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. března (ČTK) - Vláda Spojených států příští týden představí třídílný plán na očištění domácího bankovního sektoru od špatných aktiv. Agentuře Reuters to o víkendu řekl zdroj obeznámený se situací.

Plán bude podle zdroje zahrnovat vytvoření nové instituce, která by soukromým investorům poskytovala výhodné půjčky na nákup takzvaných "toxických aktiv" od bank.

Problémová aktiva bude v rámci plánu nakupovat rovněž americká centrální banka. Ministerstvo financí navíc najme investiční manažery, kteří by vedli fondy se soukromou i vládní účastí investující do problémových hypoték, uvedl zdroj.

"Klíčové bude, zda vláda tato aktiva nakoupí rychle," řekl agentuře AP analytik Mark Zandi ze společnosti Moody's Economy.com. "Čím dříve dostanou tato aktiva z bankovních rozvah, tím rychleji se (finanční) systém postaví na nohy a znovu rozhýbe ekonomiku," dodal.

Americká ekonomika je druhým rokem v recesi a prochází zřejmě největšími problémy od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Kořeny těchto problémů jsou na úvěrových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK